Samenzweringstheorieën: het zit in je bloed, of niet …

Er is veel veranderd in de wereld sinds Covid. Niemand heeft om dit virus gevraagd. Of wel, als je in samenzweringstheorieën gelooft … dan heeft “de overheid” dit virus verzonnen om ons onderdanig te maken. “Alles wat de overheid zegt, voorschrijft, ofwel ontkent daar moet je je vraagtekens bij zetten, dat is altijd verdacht”. Mensen geloven echt de raarste dingen.

Mijn bloed kookt af en toe om verschillende redenen; desinformatie en samenzweringstheorieën op social media, vaccinatie mythes, of doodgewone irritaties. Maar af en toe moet het gewoon getest worden om medische redenen.

Vele overheden zijn superstreng geworden om Covid infecties tegen te gaan. Ik moet zeggen dat we het hier in Hawkes Bay wel heel erg nauw nemen. Natuurlijk ben ik helemaal voor vaccinaties, dat redt levens, fantastisch, maar in sommige gevallen gaat het volgen van regeltjes best ver (vooralsnog is er geen Covid waar ik woon) om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo ook bij het doen van je boodschappen.

Die doe ik elke week met een maskertje voor m’n snufferd, natuurlijk. Vorige week nog toog ik naar Pack and Save, een supermarkt in Hastings. Pre-Covid pakte de caissière bij de meeste supermarkten je tas aan de kassa in. Qua Nederlandse begrippen is dit natuurlijk not done. Geen enkele supermarkt in Nederland doet dit nog. Maar goed, ik ben er aan gewend, al twintig jaar. Ik ben verwend. Ik geef het ruiterlijk toe.

Ik houd rekening met het feit dat de mensen achter de kassa regeltjes moeten volgen. Ik denk altijd graag een beetje mee. Ik heb een mega grote koeltas waarin ik (bijna) al mijn boodschappen kwijt kan. Ik zet de koeltas in het midden van de boodschappenkar die al klaar staat naast de cassière. Ik leg mijn boodschappen allemaal op de lopende band en zij hoeft het alleen nog maar in de koeltas te gooien. Handig toch?

Ik word op mijn vingers getikt door de manager die zich er even tegenaan komt bemoeien. ‘Mevrouw bent u zich ervan bewust dat de persoon achter de kassa uw boodschappen vanwege Covid niet mag inpakken?’ Ik snap dat je van overheidswege regeltjes moet volgen … ik wil met alle soorten van genoegen mijn eigen tas in pakken. Hohoho (het lijkt wel bijna kerst), maar dàt is helemaal niet toegestaan!

Ik ben dubbel gevaccineerd, heb m’n maskertje op èn ik sta minstens 1,5 meter van de cassière als ik in m’n tas zou in pakken. Maar nee, ik moet aan de andere kant op precies dezelfde afstand wachten (ik mag mijn tas er ook niet meer uit nemen) totdat de caissière mijn boodschappen er vakkundig op een grote wiebelige stapel náást heeft gelegd. Geloof me, dàt kost meer moeite dan het vullen van de tas, als je een beetje ruimtelijk inzicht hebt. Het is absoluut niet logisch, maar het is wat het is. De overheid stelt bepaalde regels in en ik denk dat de meeste goed zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar bij deze heb ik mijn twijfels … je zou bijna gaan geloven in die onderdanigheids theorie.

Gisteren moest ik mijn bloed laten testen bij het Medical Healthcare Centre in Hasting. Na een poos in de brandende zon voor een hermetisch afgesloten deur te hebben gewacht, wordt de poort geopend. Persoon nummer één controleert of je je wel netjes in scant. Check. De volgende drukt een desinfecterende kledder in je handen, je mag de pomp niet eens zelf aanraken, dat is misschien in het kader van de werkverschaffing. Wrijven maar! Ik ben in ieder geval binnen, uit de brandende zon. Een beetje warm is lekker, maar ik stond op het punt oververhit te raken.

M’n aders zijn heel moeilijk te vinden en dan nog is het hard werken, want het vloeit niet goed door. Het moet altijd uit m’n linker arm komen, want in m’n rechter arm is geen ader te bekennen. Inmiddels ben ik er wel achter dat ik heel veel moet drinken en lekker warm moet zijn, willen ze mijn bloed met goed gevolg kunnen tappen. Aan beide criteria is voldaan.

Er worden maar liefst zes buisjes bloed afgenomen. Dat is nog nooit vertoond. Het laatste buisje moet er letterlijk uit geknépen worden. Als ik vraag waarom er zo veel afgetapt moet worden, volgt er een vaag verhaal dat “men” dit allemaal nodig heeft om “alles” in kaart te brengen. Ja ja …

Volgens mij zijn er vier buisjes voor medisch gebruik en twee buisjes gereserveerd voor de vampiers, die in de kelder onder het Healthcare Centre vertoeven. De overheid ontkent deze theorie ten zeerste. Nou dan weet je het wel, dan is het vast waar.

Maar nu ga ik toch twijfelen: Houden vampiers wel van gekookt bloed.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s